vrijdag 19 augustus 2011

Je snittert wat af

Ik snitter, jij snittert, wij snitteren, ik heb gesnittert. Snitteren, wie kent het niet? Dat is twitteren in Sneek en omgeving. Gelezen in het Fries Dagblad (een tik die je overhoud aan een langlopende opdracht bij Omrop Fryslân - ooit).
Een Sneker, die twittert niet, die snittert! Wat begon als een woordgrap van dichter en blogger Henk van der Veer, ontwikkelt zich als een trend op Twitter in Sneek en omgeving.
Wie zoekt op #snitter krijgt een prachtig overzicht van alle Sneekweekactiviteiten, Sneker nieuwtjes en allerhande andere berichten op Twitter. Tientallen tot honderden berichten per dag. En wie op de Sneekweek om zich heen kijkt, ziet af en toe een roze T-shirt met een afbeelding van de Waterpoort en het twittervogeltje en de tekst ‘Ik Snitter, dou ok?’ voorbij komen.
(Fries Dagblad, 9 augustus)
 
Briljant hoe een woordgrapje taalvernieuwing wordt! Benieuwd? Op http://www.snitter.nl/ staan nog veel meer vondsten te lezen.
(19 augustus)

donderdag 18 augustus 2011

Tekstballon vullen - voor wie durft!

In nrc.next staat een cartoon. Ruben L. Oppenheimer maakt hem elke dag. Maar alleen de tekening. De tekst wordt een dag later gedrukt. Want daar hebben jij en ik invloed op. De krant nodigt iedereen uit na te denken over een goed passende tekst. Opsturen en wie weet.... vind je jouw tekstballon de volgende dag terug in de cartoon. Da’s pas een uitdaging!
(18 augustus)

woensdag 17 augustus 2011

De witte motor

Ik weet, het is flauw om grapjes te maken over taalfouten. Zeker als iemand een foutje maakt in een andere taal dan zijn eigen. Iedereen maakt ze. Maar sommige grapjes zijn leuker dan andere. Zo verheugde ik me vorig jaar in het Thaise Chiang Mai enorm op een bijzondere massage. Geen melk te bekennen. De massage was er niet minder om!
(17 augustus)

dinsdag 16 augustus 2011

Zonnegroet

Dat zou ik wel willen. De zon groeten. Dat betekent dat de zon ook zichtbaar aanwezig is. En dat mis ik een beetje deze zomer. Zonnengroet zou ook nog kunnen trouwens. Want hoe zit het ook weer met die tussen n? Mijn onderbuik zegt zonnegroet, en de boeken geven me gelijk. Omdat er maar een zon bestaat vervalt de basisregel. Volgens de basisregel krijgen alle woorden waarvan het basiswoord in de mannelijke vorm in het meervoud op -en eindigt een tussen n. Bent u er nog. Het meervoud van pan eindigt op -en en dus is het pannenkoek. Pffff. Dat valt nog niet mee, al die uitzonderingen en regels. En dan is er ook nog geen zon te bekennen...
(16 augustus)

maandag 15 augustus 2011

Drie keer is scheepsrecht

Drie keer is scheepsrecht is mij vroeger op de lagere school (toen dat nog lagere school heette) ingeprent. Maar of dat ook geldt voor menukaarten weet ik niet. Lunchen in VillaArenA is taaltechnisch uitdagend! Tonijn salade, tonijnsalade of tonynsalade.... wat mag het zijn?
(15 augustus)