vrijdag 26 augustus 2011

Gekker moet het niet worden!

MAD Magazine nummer 1
Madmag.nl
Het Amerikaanse blad Mad in het Nederlands? Met Nederlandse grappen en grollen, woordgeintjes en cartoons.... ik kan niet wachten. 21 September, nog vier weken te gaan tot de wederopstanding.
(26 augustus)

donderdag 25 augustus 2011

Red de bieb!

Bibliotheek vol avonturen (bron: boekenbuzz.nl)
Ik geef het toe. Ik ben geen lid. Ik ben van het kopen, van boeken hebben voor de heb, van kasten vol. En trouwens ook van dozen vol. En net nog van dozen vol richting de kringloopwinkel. En nu van digitale gemaksvarianten, want de ruimte in de boekenkast blijkt toch beperkt. De bibliotheken hebben het moeilijk, vertelt het NOS Journaal. Zo moeilijk dat bijna een op de drie gaat verdwijnen. En dat is niet goed. Ontlezing is al een probleem in Nederland. Hoe lager de drempel en hoe dichter bij huis mensen in staat worden gesteld om te lezen, om informatie op te zoeken of een krant te lezen hoe liever. 
Een abonnement dan maar. Voor de prijs van een boek (vooruit, twee boeken) een hele bibliotheek tot mijn beschikking. Dat is toch een verleidelijk aanbod. Ik doe mee!
(25 augustus)

woensdag 24 augustus 2011

Zingend de taal leren

Afbeelding uit de accordeontheek.
Dat is wat anders dan fluitend! Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat mensen sneller en beter het Nederlands onder de knie krijgen als ze liedjes zingen. Daarom organiseert het Groningse Talencentrum meezingavonden. Buitenlandse studenten vergrootten hun woordenschat op die manier en het verbetert hun intonatie. Alsof dat nog niet genoeg is wordt ook hun begrip van de cultuur vergroot. Dat de nieuwe manier van werken ook echt werkt blijkt wel uit de duur van de cursus: na drie of vier weken spreken de buitenlandse studenten Nederlands.
De volgende meezingavond is 30 augustus. Oer-Hollandse liedjes schalmen dan door de Groningse straten. En zoveel vrolijkheid is uiteraard in het belang van educatie.
(24 augustus)

dinsdag 23 augustus 2011

Bedreigde woorden hebben hulp nodig

Prikbordfoto van VNGBNWU. Wie zegt nog sodeknetter?
Het bedreigde woord. Ook daar is in het goed georganiseerde Nederland een organisatie voor. De Vereniging ter Bevordering van het Gebruik van Bedreigde Nederlandse Woorden en Uitdrukkingen, kortweg VBGBNWU, bekommert zich om woorden uit je moerstaal die bijkans vergeten zijn. Mooie woorden zoals ammehoela, euvel en schobbejak. Ik ben meer voor schavuit als het om een schobbejak gaat. Maar dat zijn persoonlijke voorkeuren. Op Facebook (hoofdenboek, koppenpocket, gezichtengids?) kun je van de VBGBNWU genieten. Doen!
(23 augustus)


maandag 22 augustus 2011

What's in a name?

foto Wikipedia
Een man. Verschillende namen. In Libië is het onrustig, om maar een understatement te gebruiken. De man onder vuur is kolonel Kaddafi (ANP, Telegraaf en AD), of Kadaffi (ook ANP en Spits), Kadhafi (de Volkskrant en NOS), Qadhafi (Wikipedia), Khadaffi (RTL) en Gadaffi (nrc.next). 
Zullen we voor een spelling kiezen?
(22 augustus)