vrijdag 28 oktober 2011

Straatnaamverkiezing

Foto Bossche encyclopedie (ja, die bestaat)
Is dit dan de officiële? De winnaar van de straatnaamverkiezing? Hoeveel straten zouden Achter den Engelschen Pispot heten. Met ch, dat dan weer wel. In het centrum van Den Bosch is er een. Volgens kenners in de volksmond zo gaan heten omdat het straatje achter een huis liep dat De Waterpot heette. Originele types die Bossche Bollen. Maar waarom die pispot dan Engels was, blijft een raadsel.
Kan het vreemder? Zijn er meer 'vreemde' straatnamen? Wie o wie?
(28 oktober)

donderdag 27 oktober 2011

'Fanatiek, verschrikkelijk fanatiek ga zo maar door'

Taalvirtuoos Johan Cruijff is weer eens in het nieuws. Niet vanwege zijn meesterlijk taalgebruik, maar vanwege onenigheid in de Raad van Commissarissen bij Ajax. Eens kijken of het nieuws van vandaag aan te vullen, of in te kleuren, is met mooie citaten van de man zelf. Wikiquote heeft een fantastische verzameling Cruijffiaanse taalpareltjes. Daar gaat -ie: 

"Spelers worden beïnvloed. Mensen worden beïnvloed. Spelers worden weer door mensen beïnvloed," zei Johan Cruijff ooit. En hij kan het weten. Vanochtend hoorde ik op de radio een verslag over de mogelijke breuk tussen Cruijff en de Raad van Commissarissen. Of eigenlijk is het andersom. De overige vier leden van de Raad van Commissarissen hebben het gehad met Het Orakel van Betondorp. Volgens het viertal frustreerde Cruijff de benoeming van Marco van Basten door steeds weer nieuwe voorwaarden te bedenken. En dat zou op trekjes van onbehoorlijk bestuur kunnen duiden, zo stellen zij. 
Foto Wikipedia
Cruijff wil bepalen, zo lijkt het. Dat de man aan een groot ego lijdt moge duidelijk zijn. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen want anders zou ik het niet doen."
De vier commissarissen vinden verder dat Cruijff te slecht bereikbaar is op momenten die er toe doen. Daarover zei onze taalvirtuoos eerder: "Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg óf te laat." 

Taalvirtuoos, voetbaldictator, wereldspeler van formaat, echt helder is hij niet. En dat is blijkbaar ook niet zijn bedoeling. Johan Cruijff: "Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd."
(27 oktober)

woensdag 26 oktober 2011

Suske en Wiske en de Taaie Taalpuzzel

Foto LA Times
Het is gelukt. Na 250 jaar heeft een geheim Duits genootschap geen geheimen meer. Hun code is gekraakt door Zweedse en Amerikaanse wetenschappers. Volhouders, dat wel. De wetenschappers hadden meer dan vier maanden nodig om een 18e eeuws manuscript van de sekte, waarin de onder andere de initiatieriten beschreven stonden, te ontcijferen. Een megapuzzel, die Copiale Codex zoals het document genoemd werd. Superspannend natuurlijk om daar je tanden in te kunnen zetten. En ze hebben er nog geen genoeg van. Er ligt nog een stapel codes klaar om onder handen genomen te worden door de meesterbreinen.
(26 oktober)

dinsdag 25 oktober 2011

Krachten bundelen



foto Wikipedia

Ze zijn begonnen. De actieve lezers van de Leeuwarder Courant. Elke vrijdag meldt zich een kleine groep kritische abonnees om de krant te controleren voordat deze wordt gedrukt. Goed idee! Lezers, die anders hun kanttekeningen in het weekend naar de krant mailen, worden betrokken bij het perfectioneren van het eindresultaat. Veel ogen zien meer, zeg maar.
Hoeveel taal- en tikfouten zouden ze uit de kopij filteren? Ik ben benieuwd!
(25 oktober)

maandag 24 oktober 2011

Aan tafel!



Eten is een mooie tijdsbesteding. Uit eten gaan ook. Ook op dinsdag. Aanschuifdag zo te zien in het Haarlemse restaurant Hout. Disdag noemen ze het. Open zijn ze dan niet, wat wel weer opmerkelijk is. Volgende keer de spelling nog eens extra controleren voordat het menu buiten wordt opgehangen, stel ik voor.
Alhoewel ik disdag voor een restaurant een geweldige vondst vind!
(24 oktober)