vrijdag 14 oktober 2011

Blote onzin, vindt minister Donner

cda.nl
Minister Donner was geirriteerd. Gisteren werd hem door journalisten meegedeeld dat hij de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State wordt. Oef! De beste man schoot uit zijn slof. "Ik heb nu al zoveel baarlijke nonsens gehoord over deze zaak. Met dezelfde stelligheid beweerde u voor de zomer over benoemingen. U heeft nooit eerlijk aangegeven dat u dat dus toen al uit uw duim gezogen had. Dus u heeft het deze keer waarschijnlijk ook uit uw duim gezogen”. 
Baarlijke nonsens. Wat een heerlijk woordgebruik. Naakt betekent het. Of bloot, zoals in barrevoets. En het komt van Middelnederlandse baer, wat naakt of open betekende. Openlijke onzin dus.  
Donner briesde nog even door. "U staat mij te feliciteren, omdat u beweert iets te weten. En nu geeft u al toe dat u kletst uit uw nekharen”, stelde hij. Daar is geen woord Spaans bij. Of Middeleeuws Nederlands.
(14 oktober)

donderdag 13 oktober 2011

Prijs je rijk

Ambijan's blog
De Nederlandse taal is binnenkort een prijs rijker: De Grote Prijs Jan Wauters. De VTR gaat deze prijs elk jaar uitreiken aan de mediapersoonlijkheid die het meest heeft bijgedragen aan het Nederlands. Taalvirtuoos Jan Wauters is - je raadt het al - naamgever. Sportjournalist Wauters overleed in 2010. 
Wie de prijs gaat winnen? En waarom? Dat weten we op 25 oktober. Kijken dus!
(13 oktober)

woensdag 12 oktober 2011

Slimmer worden door een nieuwe taal te leren

Hoeveel kleuren blauw zie jij?
En ja. Het is waar. Volgens academici uit Newcastle en York dan. Zij stellen dat je door een andere taal te leren anders naar de wereld gaat kijken. De taal die je spreekt is een weergave van de wereld waarin je leeft. Door een nieuwe taal te leren, pik je bijkomende zaken uit de belevingswereld op. Best ingewikkeld. Een voorbeeld: In het Engels heb je woorden voor de kleuren roze en rood, maar er is maar een woord voor blauw. In het Italiaans zijn er meer kleuren voor het woord blauw. Zij herkennen celeste (het blauw van de lucht) en blu (donkerblauw). Dus als je als Engelsman Italiaans leert, moet je anders over kleuren gaan nadenken dan je daarvoor deed. 
Verbreed die horizon, leer een taal. Ik vind het een mooi streven.
(12 oktober)


dinsdag 11 oktober 2011

Poëtische taal in het theater

Phile Deprez / NTGent
Taal is poëzie. Kan bekoren, charmeren, de zinnen prikkelen. En dat doet het in het theaterstuk Messen en Hennen. Het verhaal is simpel en zo oud als de weg naar Rome. Men neme een man, die opgeslokt wordt door iets anders. Men neme zijn jonge vrouw die zich al snel veronachtzaamd voelt. Men neme een tweede man die de vrouw begeert.  Het recept is helder. De uitvoering niet. Een zinnelijke, suggestieve voorstelling die recht doet aan verbale en non-verbale communicatie. Komt dat zien! Vanaf morgen in theaters in Nederland: Messen en Hennen van NTGent. Op de site van NTGent is, naast de speellijst, ook de trailer te bewonderen. 
(11 oktober)

maandag 10 oktober 2011

Nog vijf dagen helden!

www.dolfjeweerwolfje.nl
Vroeger wilde ik dierenarts worden. James Herriot was mijn held. Bij nacht en ontij redde hij koeien en kalveren en kletste wat met Siegfried en Tristan. Maar scheikunde (en andere exacte vakken) bleken niet mijn sterkste kant. Advocaat dan maar. Ik schakelde moeiteloos over naar Matlock en Columbo. Perry Mason vond ik echt te stom. Ook dat werd het niet Want Feike Salverda en Lex Runderkamp maakten Gouden Bergen voor de VPRO. Fantastisch vond ik het! Nieuwsgierig tot op het bot, vasthoudend tot in den treure. Journalist, dat was het helemaal. 
Wat willen kinderen tegenwoordig? De Kinderboekenweek heeft Helden als thema. Met een heuse Boekenheld-verkiezing van boekenheld. Wie wordt het? Megamindy of toch Dolfje Weerwolfje? (Dolfje, Dolfje, Dolfje!)
(10 oktober)