vrijdag 12 augustus 2011

Pas op!

Pas op.....
Zwemmen kan gevaarlijk zijn. Zeker in het pierenbadje bij een hotel op Samos...
(12 augustus)

donderdag 11 augustus 2011

Shakespeare, mijn oude held

Als middelbare scholier ontwikkelde ik een grote liefde voor Shakespeare. Dat was nog eens taal. Ronkend, dan weer lieflijk, dan weer met een knal. Taal zoals taal bedoeld is. Als je de tekst hardop voorlas was het helemaal genieten. Zo heb ik menig avond in bed zachtjes mompelend doorgebracht. Mijn ouders had ik al jaren geleden wijsgemaakt dat ik bang ben in het donker. De beste reden om het licht op de gang, precies genoeg om bij te lezen, aan te laten staan. 
Volgende week ga ik naar Richard III. Mijn oude liefde Shakespeare gespeeld door een iets minder oude liefde Gijs Scholten van Aschat. De kaarten zijn geprint, ik ben er klaar voor. Of zal ik eerst nog eens zachtjes mompelend het toneelstuk lezen? 
(11 augustus)
Trailer Richard III op YouTube

woensdag 10 augustus 2011

Regen

De bui is afgedreven;
aan den gezonken horizont
trekt weg het opgestapelde, de rond-
gewelfde wolken; over is gebleven
het blauw, het kille blauw, waaruit gebannen
een elke kreuk, blank en opnieuw gespannen.
 
En hier nog aan het vensterglas
aan de bedroefde ruiten
beeft in wat nu weer buiten
van winderigs in opstand was
een druppel van den regen,
kleeft aangedrukt er tegen,
rilt in het kille licht...

en al de blinking en het vergezicht,
van hemel en van aarde, akkerzwart,
stralende waters, heggen, het verward
beweeg van menschen, die naar buiten komen,
ploegpaarden langs den weg, de oude boomen
voor huis en hof en over hen de glans
der daggeboort, de diepe hemeltrans
met schitterzon, wereld en ruim heelal:
het is bevat in dit klein trilkristal. 

(10 augustus, gedicht 'Regen' van Leopold)

dinsdag 9 augustus 2011

Een beetje van jezelf en...

En dan keer zes!
...een beetje van een ander. En daar wordt niet heel geheimzinnig over gedaan. Er zijn studenten die hun scriptie door een ander laten schrijven. Vergeet plagiaat, dat is zo 2010. Huur de hersens en de pen is het motto vandaag. Tenminste, dat lees ik op nu.nl.
Een prettig betaald bijbaantje. € 12,50 per uur en je eigen geest is aangescherpt. En degene die er daadwerkelijk een bul mee haalt? Ach, dat papiertje daar vraagt toch nooit iemand naar. En dat je in heel wat banen prima schriftelijke vaardigheden moet hebben, schijnt hen ook koud te laten. 
In mijn studentenjaren deed je er gewoon een jaartje langer over als je geen tijd had (gemaakt) voor je scriptie. In deze tijden van de onverbiddelijke Halbe Zijlstra zit dat er niet in. Drieduizend euro dokken voor een stapel papier is goedkoper dan de boete de je opgelegd krijgt voor het overschrijden van je studietermijn, zo staat op nu.nl. Het felbegeerde diploma voor iemand met de diepgang van zes briefjes van € 500.
(9 augustus)

maandag 8 augustus 2011

Zwilkje....

Het vermaledijde zwilkje
"Ik pak wel even het zwilkje", hoorde ik dit weekend. Zwilkje. Een woord dat ik lang niet had gehoord. Voor zij die niet uit het oosten komen: met zwilkje wordt een tafelkleed bedoeld. Een plastic kleedje oftewel een tafelzeil. Mooi toch zo'n dialect. Tot mijn achttiende wist ik bijvoorbeeld niet dat het woord 'slijf' alleen in het Drents bestond. Dat leerde ik - met rode konen - tijdens een van mijn eerste etentjes met medestudenten Nederlands in mijn introductieweek van de Groningse universiteit. Op mijn vraag om de slijf door te geven, werd ik door mijn Overijsselse medestudent vaag aangekeken. De soeplepel wilde ze wel doorgeven, maar slijf, nee daar had ze nog nooit van gehoord. En datzelfde lot zou het zwilkje wachten. Ik ga maar eens de stad in om een zwilkje te kopen. En die thuis te brengen in een puutje, zoals in Drente een plastic tasje heet, want het regent dat het giet. Ideaal zwilkjesweer!
(8 augustus)