vrijdag 9 september 2011

Voor straf een boek lezen

Bron: Fischer
Een zestienjarig Duits meisje is door een rechter veroordeeld tot het lezen van het Dagboek van Anne Frank. Het meisje heeft neonazisympathieën en beschilderde 33 verkiezingsborden van een linkse politieke partij met hakenkruizen. Als het meisje het boek uit heeft moet ze er een betoog over schrijven. Zou ze zich kunnen inleven in het onderduikleven van een leeftijdsgenootje? De kracht van woorden nooit onderschatten, zo moet de rechter gedacht hebben!
(9 september)

donderdag 8 september 2011

Lezen en schrijven

© Aleksey Kashin | Dreamstime.com
Lezen en schrijven zijn voor mij de gewoonste zaak van de wereld. Ik zou niet zonder kunnen. Kranten lezen - om over boeken maar te zwijgen - en de straatnaamborden of bewegwijzering. Teksten schrijven, gedachten samenvatten en delen met anderen. 
Toch zijn er wereldwijd ruim 790 miljoen volwassenen die dat allemaal niet kunnen. In een aantal landen is het zelfs meer dan de helft van de bevolking niet gegund. 
Vandaag is het de Internationale dag van Alfabetisering. In 1965 koos de UNESCO 8 september 1966 uit als eerste International Literacy Day. Een dag om het probleem van analfabetisme onder de aandacht te brengen en het belang van geletterdheid van mensen en samenlevingen te onderstrepen.
In Nederland worden verschillende activiteiten georganiseerd. Wie schrijft er bijvoorbeeld mee aan het langste gedicht van Nederland?
(8 september)

dinsdag 6 september 2011

Helden

amitavghosh.com
Helden wie heeft ze niet. Op schrijfgebied zijn mijn favorieten Amitav Ghosh en Vikram Seth. Op dit moment. Want ik ben niet eenkennig en beleef op dit moment enorm veel plezier aan een boek van David Mitchell. Maar River of Smoke van Ghosh ligt al op de stapel en ik kan niet wachten om dit tweede deel van de Ibis trilogie open te slaan. 
Heb je ook literaire helden? Kijk dan eens of er in de Week van het schrijven iets voor je bij zit. Want ‘Helden van taal’ is het thema van die Week van het schrijven. Tot 11 september organiseren Nederlandse en Vlaamse organisaties nog honderden schrijfactiviteiten. Er zijn beoordelings- en adviesavonden voor beginnende schrijvers, workshop, cursussen en trainingen. En er wordt veel gelezen. Sla je slag!
(6 september)


maandag 5 september 2011

Nieuw en verbeterd.....

www.grieksegids.nl 
Het Genootschap Onze Taal heeft een nieuwe website. Vanaf vandaag zijn de pagina's met informatie over het Nederlands in een modieus jasje gestoken. Taaladviezen, leuke weetjes en de 'spreek van de week'. Met de informatie van deze site heeft onze taal weinig geheimen meer! Zo weet ik nu dat iets met 'argusogen' bekijken slaat op de Griekse Argus of Argos: een reus met honderd ogen en dus iemand die niets kan ontgaan. Nutteloze kennis, ik geef het toe, maar wel leuk om te weten!
(5 september)