vrijdag 2 september 2011

Straatnaamverkiezing

Wat is de mooiste straatnaam? Ik vond de Blinde ezelstraat (of zoals het streepje doet vermoeden Blindeezelstraat) in Brugge te mooi om niet te fotograferen. Wie heeft een andere?
(2 september)

donderdag 1 september 2011

Hieperdepiep, lang leve de conjunctief!

Vandaag is het de Dag van de Aanvoegende Wijs. Een tweet van een oud-collega maakte mij attent op deze bijzonderheid. Want zeg nou zelf, aanvoegende wijs..... Dat gebruikt toch niemand meer. Men gebruike niet teveel suiker in de koffie, men neme twee eieren en natuurlijk leve de Koningin. De aanvoegende wijs is een - zo leert een bezoek aan de site van De Nederlandse Taalunie - werkwoordsvorm die een wens uitdrukt. Sterk verouderd, dat wel.  Dat de archaïsche conjunctief als een feniks moge herrijzen uit de as!
(1 september)

woensdag 31 augustus 2011

Klare taal

altVerzekeruzelf.nl brengt haar polisvoorwaarden naar een helder taalniveau zodat bijna elke Nederlander ze kan lezen en begrijpen. Dit doet zij in samenwerking met het Taalcentrum-VU in Amsterdam. Geen bericht uit het jaar 1900. Nee het is nieuws van 2011, van gisteren om precies te zijn, en het staat groots aangekondigd op autosignalen.nl. De polisvoorwaarden van de verzekeraar zijn teruggebracht van 25.000 naar 5.400. Juridische termen vervangen door begrijpelijke taal en alle moeilijk doenerij is achterwege gelaten. Hulde! En schande. Schande dat het blijkbaar tot 2011 heeft moeten duren voordat er een tekst geschreven wordt met de lezer in het vizier. Begrijpelijke teksten, het zou de standaard moeten zijn, niet de uitzondering.
(31 augustus)

dinsdag 30 augustus 2011

De kracht van woorden


Woorden doen er toe. Kunnen je raken. Deze YouTube film laat dat mooi zien. Met dank aan Lenka voor de inspiratie!
(30 augustus)

maandag 29 augustus 2011

Zeeuwse babbelaars

foto: caprera
De ansichtkaarten blijven op mijn deurmat vallen. Mooie plaatjes van mooie plaatsjes. Achterop opbeurende teksten van vrienden die de zon hebben gezien. Zij wel. 
Zaterdag was ik bij een optreden van Bløf in openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Zeeuwse teksten aan de rand van de Kennemerduinen. Een locatie waar zoveel romantiek vanuit gaat, dat je wel in de arm van je lief moet knijpen terwijl je verregend. Min of meer opbeurende teksten (als ik ze al begrijp, sommige liedteksten hebben wel een hele dikke wollige laag). En een buurvrouw die een paraplu uitleent.
De zomer in Nederland kan ook mooi zijn.
(29 augustus)