vrijdag 16 september 2011

Straatnaamverkiezing


Het is weer tijd voor de tweewekelijkse verkiezing. Wat is de mooiste straatnaam? In het Zeeuwse Gapinge, wat op zich al een mooie plaatsnaam is, ligt de Eendekotsweg. Kot is hok (denk aan frietkot). Officieel is het dus de weg waar de eendenkooien staan. Officieus doen de dieren daar heel andere dingen. Zijn er meer 'vreemde' straatnamen? Wie heeft een ander voorbeeld?
(16 september)

donderdag 15 september 2011

Mooie woorden raken


In welke vorm dan ook. Op vakantie kwam ik in een zijstraat deze woordenzee tegen. Gedachtenwolkjes. Zeldzaam mooi, grappig en UNusual. Het straatbeeld in Puy-l'Évêque werd er door opgefleurd. En mijn hoofd ook. Met een brede glimlach stap ik verder de zon in.
(15 september)

woensdag 14 september 2011

ET phoned home

Ontroerend moment. Vond ik toen ik een jaar of elf was. Het buitenaardse wezen dat toevallig op de aarde terecht gekomen was, wilde dolgraag naar huis en had eindelijk contact gekregen. Ik plengde een traan (of twee, ik geef het toe) en alles kwam weer goed. 
Het waren mijn jaren van 'later als ik groot ben, trouw ik met.... '. Op de stipjes stond telkens de naam van een nieuwe held. David Bowie, Ernst Jansz, Jim Kerr om er een paar te noemen.  Dat je ook met buitenaardse wezens kunt trouwen is toen niet bij me opgekomen.
In Cambodja kan het wel. Er wordt zelfs reclame voor gemaakt. Geeft toch een nieuwe dimensie aan het 'trouwen over de grens'.
(14 september)

dinsdag 13 september 2011

Dan maar karaoke

Genant is het wel. Mag je het volkslied zingen bij een hele grote bijeenkomst (het US Open tennistoernooi), weet je de tekst niet meer. Cindy Lauper improviseerde er lustig op los, zo schijnt. Nu zijn die teksten ook al wat ouder. Wie weet bijvoorbeeld wat Mijn schild ende betrouwen betekent? Om maar een zijstraat te noemen. Maar goed. Dan kun je nog wel de tekst op de binnenkant van je hand zetten als uit het hoofd leren niet lukt. Of simpelweg kiezen voor een groot scherm met grote woorden en een rood balletje. Heeft de rest van de mensen in zo'n stadion ook nog wat aan!
(13 september)

maandag 12 september 2011

Kennis is kracht

Vijftien eeuwen bestaat het Nederlands. En dan weet je niet meer wat elk woord betekent. Of heeft betekent, want taal vernieuwd zich. Maar: dat zoeken we op!
De ideale plek voor een speurtocht is het Instituut voor Nederlandse Lexicologie. Oude en nieuwe woorden, van 6e eeuws tot de taal van gisteren. Van 'tagrijn' tot 'triobaan'. 
(12 september)