vrijdag 30 september 2011

Grande dame is niet meer

Hella Haasse is niet meer. De schrijfster is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden. Oeroeg was een van de eerste 'volwassen' boeken die ik me kan herinneren. Daarvoor was het Arendsoog, Pitty en De Vijf wat de klok sloeg. Als proef mocht ik een niet-kinderboek lezen van de dame van de bibliotheek. Daarna was de wereld anders. Vol mooie verhalen en boeken, ongekende mogelijkheden. De bibliotheek had niet een afdeling waar ik mocht zoeken, er waren er plots twee. Ik mocht ook rondsnuffelen op de Grote Mensen Kant.
Dit weekend Hella's boek maar weer eens uit de kast halen. Of Heren van de Thee, of ook mooi De scharlaken stad....  of, of..... Ze heeft zoveel boeken achtergelaten, dat ze in elk geval in mijn hoofd en boekenkast nog lang zal nazingen.
(30 september)

donderdag 29 september 2011

Een ezel stoot zich geen twee keer ...

Snel belangrijke dingen onthouden. Zonder dat het je moeite kost. Mindmapping is de nieuwe (nou ja, inmiddels niet meer zo nieuwe) trend. Daar waar ik vroeger 'TV-tas' leerde als een slimme manier om de volgorde waarin de Waddeneilanden zich boven Nederland bevinden te onthouden, worden nu handige diagrammetjes gemaakt vol associaties en plaatjes. Creatief, dat zeker. Voor hen die de ouderwetsche manier een warm hart toedragen. Het woord ezelsbruggetje is ouder dan de weg naar Rome. Volgens Wikipedia (wie heeft er een mindmap nodig als het internet voorhanden is?) is de term ontstaan omdat een ezel maar een heel klein randje nodig heeft om snel op de plek van bestemming te komen; een plank over een sloot volstaat al. In de Griekse oudheid bestond het woord al. De Pons Asinorum was een stelling uit de euclidische meetkunde. De huidige betekenis van handige onthoudtechniek is wat jonger en dateert uit de Middeleeuwen. Handige bruggetjes, daar zijn websites mee gevuld. Doe er je voordeel mee!
(29 september)

woensdag 28 september 2011

Op zoek naar de standaard

De Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde vierde afgelopen weekeinde haar 125ste verjaardag. Bij die gelegenheid breekt ze een lans voor goed taalgebruik. En ze willen het liefst een standaardtaal. Maar in het Vlaanderen van nu is dat een ingewikkeld concept. Veel Vlamingen spreken dialect of laten taalregels los. En daar is de Academie geen voorstander van.
Daarom vragen ze - met klem- aandacht voor de standaardtaal. Dat is in hun ogen het Nederlands zoals dat in België wordt gesproken en geschreven.  De overheid, het onderwijs en de media spelen hierin een cruciale rol. 
En de politici zou ik willen toevoegen. Want het woord 'verrruwing'  hebben we toch aan de Nederlandse politiek te danken. En aan de al dan niet goede manieren van onze volksvertegenwoordigers.
(28 september)

dinsdag 27 september 2011

En dat mag ook al niet


Heb je een internationale telefoonkaart, mag je nog niet op een muur zitten. Staan trouwens ook niet.  Die telefoonkaart mag je dan weer wel kopen. Heb je toch wat te doen in Thailand.
(27 september)

maandag 26 september 2011

Ssssstttttt


Het ligt in de provincie Groningen en je hoort er nooit wat. Rara wat is dat? Het antwoord zal niet lang op zich laten wachten (vooral niet omdat de foto het antwoord al geeft): het plaatsje Doodstil. 115 inwoners kunnen trots op feesten en partijen vertellen dat ze in Doodstil wonen. Wow. Hoeveel grappen zouden daar over gemaakt worden? Vast meer dan 115.
(26 september)