vrijdag 7 oktober 2011

Straatnaamverkiezing

Er was eens een meisje. Laten we haar Saskia noemen. Saskia hield van de liefde. En alle mensen van haar hockeyclub ook. In Helmond, want daar woonde Saskia, gierden regelmatig de hormonen door het lijf van de jeugd. En zeker door de goed getrainde lijven van de hockeyvrienden en -vriendinnen. Saskia kiest dan ook voor het Verliefd Laantje als straatnaam van 2011.  Hoe vaak de gemeente een nieuw straatnaambord moest ophangen vertelt het verhaal niet. Ook niet in hoeveel tuinen en clubgebouwen dit straatnaambord prijkt. Ik wil 'm wel, bijvoorbeeld, maar heb 'm niet.
Zijn er meer 'vreemde' straatnamen. Wie heeft er een?
(7 oktober)


donderdag 6 oktober 2011

Revolutie met veel liefde


Building the new earth heet de community op Facebook. Ik moe bekennen dat ik snel afhaak als het gaat over “I am honored and grateful to be here, and to have this divine opportunity to connect with you and for you. The Shift, a mass awakening of human consciousness has been predicted and foretold by various prophecies. The result of the shift in human consciousness is commonly referred to as 'The New Earth'.” Maar iedereen zijn kopje thee, zullen we dan maar zeggen. En de foto’s zijn mooi. De liefdesrevolutie knalt van het scherm. Snel delen, voordat het weg zweeft.
(6 oktober)

woensdag 5 oktober 2011

Muzikale taal

Blij dat -ie was. Simon van der Geest sprong een gat in de lucht toen zijn naam viel als winnaar van de Gouden Griffel. Hij sprong op, waarbij een plastic kip aan zijn broekriem vervaarlijk heen en weer zwaaide. Taal moet swingen, taal moet zingen. Min of meer zijn eigen woorden. De jury is het met hem eens. Dissus, Van der Geest' eigen versie van de Odyssee, is dit jaar het mooiste oorspronkelijk Nederlandse kinderboek. Vanwege de rake gevoelens en de virtuoze taal. Dat klinkt verleidelijk. Dat moet ik lezen. Snel naar de bieb voordat de woensdagmiddagmuitende kinderen me voor zijn!
(5 oktober)

dinsdag 4 oktober 2011

Spa-tie van Ram-bo

foto Rambo
Een spatie teveel veranderd de context, en vaak ook de betekenis van woorden. In het Nederlands worden samengestelde woorden aan elkaar geschreven. Er is een speciale website waar je fou-ten kunt melden. Zo is vandaag de interieur lak van Rambo aangemeld. Wat is er mis? Beeldschoon is ook de seizoen pas of het brand alarm. Kom je een foutieve spatie tegen? Fotografeer en mail!
(4 oktober)

maandag 3 oktober 2011

Herman heeft het

bron: hermanfinkers.nl, fotograaf Klaas Koppe
Herman Finkers is een man naar mijn hart. Een man die het Nederlands op een goede en creatieve manier gebruikt. Uitvindt. Daarom krijgt hij in november de Groenman-taalprijs, een tweejaarlijkse prijs gelieerd aan het Genootschap Onze Taal. Eerdere winnaars zijn bijvoorbeeld Adriaan van Dis, Drs. P en Jan Mulder.
Finkers, taalvaardig cabaretier en actief bevorderaar van het Twents volgens het Genootschap, is een woordkunstenaar. Fan Miels nam de moeite om een deel van Finkers' teksten uit te schrijven. Een mooie: "Maakt U als helderziende nog wel eens wat onverwachts mee?" "Ja, morgenavond nog!"
Woordkunstenaar of niet, zijn website bij (laten) houden behoort niet tot zijn sterkste kanten. Het laatste nieuws daar dateert van 12 januari. In 2011, dat dan weer wel. (3 oktober)